Yhteinen arvomaailma

Kun arvomaailma kohtaa, on helppo tehdä yhteistyötä. Yhteistyö Hope Fundin kanssa saikin alkunsa, kun Mäkiset näkivät televisiossa mainoksen ja saivat ahaa-elämyksen: tätä olemme hakeneet. Huomion kiinnitti ennen kaikkea se, että puhuttiin hiilijalanjäljen pienentämisestä, päästöjen kompensoinnista ja siitä, että se sopii yrityksille. ”Olemme surun hetkellä omaisten tukena ja apuna. Inhimillisyys on meille kaiken keskiössä. Ja siksi ihmisoikeusperustainen Hope Fund -ilmastorahasto on meille juuri sopiva”, Erja pohtii.

Merkityksellisyyden äärellä

”Etsimme mieheni kanssa yhteistä liiketoimintaideaa. Mieheni, jolla oli ennestään kaupan alalta kokemusta, sai idean hautaustoimistoyrityksestä. Aluksi olin ajatusta vastaan, koska koin, että halusin saada iloisemman työn. Taivuin kuitenkin lopulta yhteistyöhön ja perustimme yhteisen yrityksen vuonna 2016”, kertoo Erja Mäkinen. Nyt Erja kokee tekevänsä tärkeää ja itselleen merkityksellistä työtä. Pitkään hoitoalalla työskennellyt Erja ehti näkemään ja kokemaan, että omaiset jäävät vähän tyhjän päälle, kun sairaalassa keskitytään ensisijaisesti huolehtimaan potilaasta. Hoitoalalta hautaustoimistoalalle siirtynyt Erja toteaa: ”Nyt saan olla omaisten tukena. Sairaalassa huolehditaan potilaista ja minä saan huolehtia omaisista. Tämä on todella tärkeää minulle.” Erja kertoo, että työhön kuuluvat niin ilot kuin surut ja että on ihana kuunnella ihmisten tarinoita vainajasta:”Järjestämämme tilaisuudet ovat tunteita täynnä, niin surun kuin ilon kyyneleet ovat läsnä.”

Luontoa arvostavaa palvelua

”Meille on luonto mahdottoman tärkeä. Olemme pitkään etsineet tapaa, jolla voisimme auttaa. Koimme, että Hope Fundin oikeudenmukainen ilmastorahasto oli meille paras tapa auttaa”, Erja pohtii. Erja myöntää, että oli kuitenkin hankalaa määritellä itse, mistä kaikesta päästöjä syntyy ja mikä heidän yrityksensä toiminnan hiilijalanjälki on. Asioihin tuli selkeys, kun Mäkiset tapasivat Hope Fundin Milja Salon ja he ryhtyivät yhdessä käymään toimintaa ja sen aiheuttamia päästöjä läpi. ”Oli ilahduttavaa huomata, etteivät päästömme olleetkaan niin suuria kuin olimme ajatelleet. Teemmekin jo paljon hiilijalanjälkemme pienentämiseen”, Erja toteaa. Milja Salo on samoilla linjoilla. Hope Fundin lähtökohtana onkin auttaa yrityksiä ensisijaisesti vähentämään toiminnasta aiheutuvia päästöjä, ja se lähtee siitä, että tiedostetaan päästölähteet. Näitä suurimpia ovat yleensä esimerkiksi sähkön- ja vedenkulutus sekä liikkumisesta aiheutuvat päästöt. Myös yrityksen tekemillä hankinnoilla on vaikutusta. Suomessa kierrätysmahdollisuudet ovat vain viitseliäisyydestä ja toimintatavan muutoksesta kiinni.

Pirtin hautauspalvelu liikkuu Nesteen MyDieselin voimalla, joka vähentää päästöjä.

Pirtin hautauspalvelun toiminnan pyörittäminen on pääsääntöisesti toimistotyötä ja asiakastapaamisia, jotka tapahtuvat kodin yhteydessä olevassa toimistotilassa. Lisäksi tyypilliseen työpäivään sisältyy autolla tapahtuvat vainajan kuljetukset sekä muistotilaisuuksien järjestelyä. Autolla tulee liikuttua melko paljon. Autoa tankataan Nesteen MyDieselillä, ja kodin yhteydessä olevan toimistotilan sähkösopimus on tehty vihreää sähköä hyödyntäen. Tulevaisuudessa Mäkiset kaavailevat investoivansa aurinkosähköön.

Ruokahävikki on tyypillistä pitopalvelussa, ja Mäkiset miettivät, mitä sen vähentämiseksi voitaisiin tulevaisuudessa tehdä. Vanhan Suomen hautausperinteen mukaisesti muistotilaisuudessa tarjottava ruoka nautitaan vainajan kanssa, eikä sitä ole tarkoitus syödä muussa yhteydessä tai missään muualla. Suunnitelmallisuus onkin ratkaisevassa roolissa pitopalvelussa, jotta hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän. Läheisiltä pyydetään tarkennettua henkilömäärää vielä ennen tilaisuutta, jotta Mäkiset osaavat valmistaa sopivan määrän ruokaa. Yli jäävät tarjottavat kompostoidaan biojätteenä.

Hautauspalveluun ei sisälly vainajan hautausta tai tuhkausta, vaan ne kuuluvat seurakunnalle. Seurakunta tarjoaa myös tilat muistotilaisuudelle, joten niiden aiheuttamista päästöistä vastaa seurakunta. Myös tarjoiluun käytettävät astiat saadaan lainata seurankunnalta; kertakäyttöastiakulttuuri ei kuulu muistotilaisuuden luonteeseen.

Mitä Hope Fund -yhteistyöllä halutaan saada aikaan?

Erja toteaa, että kaiken ytimessä on paremman maailman rakentaminen. Maailman, jossa olisi hyvä olla, ei vain meille ihmisille, vaan myös eläimille ja luonnolle. ”Haluamme tehdä osamme, ja siksi halusimme kompensoida myös yritystoimintamme aiheuttamia päästöjä. Tuen WWF:ää ja Greenpeacea jo kuukausilahjoittajana yksityishenkilönä”, Erja kiteyttää.

Inhimillisiä kohtaamisia

Hautauspalveluiden tuottaminen on kapea-alaista toimintaa. Mäkiset katsovat tulevaisuuteen maltillisesti. He haluavat pitää nykyisen konseptin kasassa, ja siinä riittää työtä. Asiakastapaamiset ja muistotilaisuuksien järjestelyt pitävät molemmat kiireisinä seitsemänä päivänä viikossa. ”Parhaimmillaan puhelin on soinut juhannusyönä. Kerron asiakkaillemme, että aina saa soittaa. Läheisen menettäminen on sellainen asia, että haluamme olla tukena ja turvana juuri silloin, kun läheinen kokee tarvetta olla yhteydessä”, Erja kertoo.

”Elämä on ainutlaatuista, mutta kuolema on ainutkertaista”, Erja toteaa. Kaiken täytyy sujua jouhevasti, ja palvelun täytyy olla ihmiseltä ihmisille, arvostavaa ja kunnioittavaa. ”Me emme halua kysellä asiakaspalautetta, koska on kyse niin hienotunteisesta tilaisuudesta. On ollut kuitenkin ihanaa, että asiakkaamme ovat ottaneet meihin yhteyttä hautajaisten jälkeen ja kiittäneet meitä hyvin hoidetusta tilaisuudesta”, kertoo Erja. Mäkiset ovat kiitollisia kaikesta positiivisesta palautteesta, jota he ovat matkan varrella saaneet. Jokunen kehittämistä vaativa palaute on tullut, ja se on ollut heille oiva tilaisuus parantaa palvelua. Tästä syystä Mäkiset keskustelevat omaisten kanssa muistotilaisuuden odotuksista ja toiveista etukäteen, jos vaikka halutaankin jotain erikoisempaa. On tärkeää, että tilaisuus on juuri sellainen, kuin läheiset sen haluavat olevan.

Pirtin hautauspalvelu on vuonna 2016 perustettu täyden palvelun hautaustoimisto, jossa toimimme hienotunteisesti ja vainajaa kunnioittaen. Hoidamme kaikki hautaukseen liittyvät käytännön asiat edullisesti. Järjestämme halutessanne myös muistotilaisuuden ja kaikki tilaisuuteen liittyvät järjestelyt mm. paikan vuokraamisen, tarjottavat ja kukat koristeluineen.

www.pirtinhautauspalvelu.fi

 

Jaa kirjoitus

Kaikki yhteistyötarinat

Miten yritys hyötyy Hope Fundista?

5.12.2019

Solvomaten yrittäjä Marko Tyynelä auttaa organisaatioita käyttöomaisuuden hallinnassa ja säästöjen aikaansaamisessa.  Työmatkat Marko haluaa tehdä…

Lue lisää

Yhteinen arvomaailma

21.11.2019

Kun arvomaailma kohtaa, on helppo tehdä yhteistyötä. Yhteistyö Hope Fundin kanssa saikin alkunsa, kun Mäkiset…

Lue lisää

Mitä yritys odottaa Hope Fundilta?

26.8.2019

Helposti tulee ajatelleeksi, miksi nähdä vaivaa päästöjen vähentämiseksi tai kompensoimiseksi. Monet saattavat ajatella, ettei kannata…

Lue lisää

Metsä on meille tärkeä

19.8.2019

Meille suomalaisille metsä on kansallismaisema, tarinoiden maisema, paikka rauhoittumiselle ja tulonlähde. Metsien hyödyntämisen ei kuitenkaan…

Lue lisää

Ole oma itsesi

12.8.2019

Luonkos luonnonkosmetiikkabrändin ja Hope Fundin yhteistyön juuret ovat yhteisissä arvoissa. Rehellisyys ja vastuullisuus ovat ohjenuoria…

Lue lisää